spirituele dimensie enneagram

Ontdek het Essentiële Enneagram

Ben jij klaar om uit je pop te kruipen en een vlinder te worden?

Het universele transformatieproces

Je wordt geboren

Bij je geboorte heb je toegang tot een bepaalde Essentiële Kwaliteit: een uitzonderlijke gave die een verschijningsvorm van puur 'Zijn' is.

Deze 9 speciale gaven worden beschreven in het Enneagram van de Essentiële Kwaliteiten.

Je slaapt in

Na je geboorte verlies je contact met deze Essentiële Kwaliteit. Als reactie ontstaat je ego. Je Enneagramtype verschijnt als verdediging en we verliezen 'presence'.

Hoe de 9 types op automatische piloot gaan, beschrijft het Enneagram van de persoonlijkheid.

Je ontwaakt

Daar openbaren zich de hogere manifestaties van de vervormingen. 

Hier hebben we het dan over het Enneagram van de Heilige Ideeën en het Enneagram van de Deugden.

Als je niet bekend bent met het Enneagram, klik dan even door op deze link.
In deze video vertel ik jou kort waar de workshop over gaat.
intervisiecoaching solid soul

De dans van ego en ziel

Ik geloof persoonlijk niet in spirituele ontwikkeling zonder psychologisch werk te doen. Beide helpen elkaar, ze gaan hand in hand. Als je enkel spiritueel werk doet, ontwikkel je een spiritueel ego voor je het goed en wel beseft.

Je spirituele werk heeft een gezonde voedingsbodem nodig en dat is psychologische maturiteit. Als je persoonlijkheid in balans is, wordt het makkelijker om de testen die je op je zielenpad krijgt, aan te pakken op een gezonde manier. Zelf gebruik ik het Enneagram al meer dan 15 jaar om inzicht te krijgen in egopatronen en deze vervolgens te overstijgen, zowel bij mezelf als mijn klanten.

Je ware natuur

Gurdjieff, één van de grondleggers van het Enneagram, zei dat we leven om 'te leren mens te worden'. Je bent hier om contact met je Ware Natuur te verliezen en dan terug te ontdekken. Tijdens dit proces doet onze ziel heel veel ervaring op. 

Eens we terug een mens (of een vlinder) worden, is het pas mogelijk om echt in relatie te gaan. De ander is niet langer de speelbal om je automatische piloot op uit te leven. Je bent trouw aan wie je werkelijk bent, je bent je bewust van wat je denkt, voelt en doet op elk moment in het hier en nu. 

Je ontdekt wat een echt liefdevolle relaties betekent. Je beseft dat er niets te verdedigen, te promoten of te vrezen valt. Je hebt een nieuw vertrouwen ontdekt in het leven zelf. Dat is echt thuiskomen in jezelf.

Heilige Ideeën

Een belangrijke sleutel in dit ontwakingsproces zijn de Heilige Ideeën binnen het Enneagrammodel.

De Heilige Ideeën zijn sleutels om de illusies die deel uitmaken van de dualiteit te doorprikken. Op deze manier kunnen we proeven van de nonduale wereld.

Je herinnert je je op een dieper niveau wie je werkelijk bent. 

Je beseft dat je helemaal je ego niet bent! Je bent zoveel meer! Je bent puur bewustzijn, energie, liefde.

Wat levert het op?

Marian getuigt hoe zij het exploreren van het Essentiële Enneagram ervaren heeft.

Russ Hudson

"The Holy Ideas represent specific nondual perspectives of Essence - particular ways of knowing and recognizing the unity of Being. Understanding the perspective of our type's Holy Idea functions as an antidote to the ego fixation. The nondual perspective of our true nature is restored as we see through the particular delusions of our type."

Sandra is voor mij een absolute toptrainster. Mijn verwachtingen zijn elke keer torenhoog en op een of andere manier slaagt ze erin deze elke keer te overtreffen. Deze training voelde tegelijkertijd als de kers op de taart, maar ook als de zanddeegbodem waarop de hele taart steunt. Zonder alles te begrijpen, heeft het mij toch extra inzicht opgeleverd en heeft het dingen losgemaakt. Het was inspirerend, hoopgevend en verbindend. In die mate dat het mij interessant lijkt deze training jaarlijks opnieuw te doen om terug in contact te komen met de pijn, maar ook puurste kant van elk type.
Tim 'T Joncke
Deze 2 dagen voelde voor mij niet aan als 'een training'. Het was een heel intens proces van voelen, me laten raken, meegaan in wat was in het moment. Ik ben dan ook heel dankbaar voor de steun en verbondenheid die ik mocht ervaren. Dit neem ik mee voor altijd...
Siebe Kinnear
essentiele enneagram referentie
Deze cursus was een verdieping op al hetgeen ik reeds had geleerd over het Enneagram. Het was een goede en noodzakelijke verrijking in mijn persoonlijk ontwikkelingsproces én het gaf mij nieuwe diepgaande inzichten. Het was een goede mix van een onderdompeling in de theorie afgewisseld met ervaringen en belevingen van hoe deze kennis te interpreteren.
Floriaan Nys

Deze spirituele verdieping van het Enneagram kan ik iedereen ten zeerste aanraden, zelfs de "nuchtere types" zoals ik...  Terwijl ik in de vroegere workshop Basis-Enneagram mijn Ego leerde begrijpen, gaf deze workshop "Essentieel Enneagram" me 9 sleutels om opnieuw een sluier van mijn ziel te mogen ervaren. Na het volgen van deze workshop vallen weer enkele puzzelstukjes samen en ben ik me er heel bewust van geworden dat het Enneagram niet alleen draait om ego-typering, maar een krachtig model is om spiritueel te groeien. Dankjewel Sandra om me terug te gidsen in de richting van deze "Vergeten Essentie".

Maarten Lammens
Enneagramschool en Solid Soul
€ 477- (21% btw Incl.)
€ 394,21- (21% btw Excl.)

Workshop Essentiële Enneagram
21 en 22 november 2024

  • Ontdek hoe psychologische en spirituele ontwikkeling hand in hand gaan
  • Doorzie waarom en hoe je egostructuur ontstaat
  • Krijg sleutels voor je eigen ontwikkelingsproces
  • Beleef de Heilige Ideeën via een veld van presence
  • Exploreer hoe het Enneagram jou de weg toont naar je Ware Zelf
  • 2 intense dagen in een spirituele snelkookpan om je ziel te boosten


Wacht niet om in te schrijven want er zijn maar 8 plaatsen beschikbaar.

Voorkennis is niet noodzakelijk.

Waar?

Enneagramschool  Koekoekstraat 1- 2630 Aartselaar

Wanneer?

donderdag 21 en 22 november 2024. We starten om 10u en eindigen rond 17u30.

Lunch?

Je kan op voorhand een broodje of slaatje bestellen naar keuze. Dit is inbegrepen in de prijs.

Reserveer nu je plaatsje!

spirituele enneagram